IAIA, MEMÒRIA HISTÒRICA

Alba Valldaura

BARCELONA
(BARCELONÈS)

5 d’agost de 2023
20.00 hores

Espai Lluís Companys del Tarròs

a les 18.30 hores,
visita guiada gratuïta a l’espai expositiu

la proposta

Des del balancí de la residència on viu la Mercedes repassa la seva llarga vida que és, també, la història de tots nosaltres. La República, la Guerra Civil, la dictadura i la transició no són només pàgines dels llibres d’història, sinó que són fets que han marcat la vida de la Mercedes i de tota una generació. I és per això que, a l’explicar-nos-les, es barregen amb les històries més personals de la seva infància, joventut, família, amors… Tal com ens diu ella: per passar pàgina abans cal llegir-la i “iaia, memòria històrica” ens ajuda a llegir la vida d’una de les protagonistes, sovint oblidades, de la nostra història, i que és a la vegada la història de moltes de les nostres àvies.

Iaia: memòria històrica és el resultat d’un procés de creació de l’Alba Valldaura basat en la vida d’una dona de 95 anys, Mercedes Cajo Ballestín, àvia de la mateixa actriu.

A través d’un treball de camp amb documentació escrita i audiovisual, donant èmfasi a alguns moments rellevants de la vida de Mercedes Cajo, es construeix la dramatúrgia de l’obra que representa una part de la història i la societat espanyola del segle XX, centrant-se especialment en Catalunya.

la companyia

Llicenciada en Art Dramàtic per l’Institut del Teatre l’any 2011. Des de 2006, treballa amb Pedagogia de l’Espectacle, com a professora de teatre a centres educatius i grups d’adults. Fent del teatre fa del teatre una eina educativa i reivindicativa per a la societat.

Ha treballat com a actriu en obres com Un mes al camp de Turguenev al TNC, a l’ópera Ariane et Barbe-blue al Gran Teatre del Liceu, Mos Maiorum i Llac estrenades al Festival TNT, Gentry al Festival Grec, Turba al Teatre Lliure i amb companyies de teatre infantil i de carrer.

.

teatre

per a tots els públics

75 minuts

2 euros / persona

recorda-ho. T’has de portar la cadira, coixí, estora per seure!

Espai Lluís Companys del Tarròs

El President de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys i Jové és fill del Tarròs (1882). Per això, a l’entrada del poble, al peu de la carretera C-53 direcció a Balaguer, s’hi va bastir un monument obra de l’artista Antoni Boleda.

Any més tard, es va contruir el centre, obra de l’arquitecte Salvador Giné i Macià, va entrar en funcionament l’any 2014. És un espai d’història i biogràfic. Comprèn el període històric del regnat d’Alfons XIII, la Mancomunitat de Catalunya, la dictadura de Primo de Rivera, la Segona República, la Guerra Civil i la primera etapa de la dictadura franquista.

L’any 2020, el Ple de l’Ajuntament de Tornabous n’aprova la denominació actual i signa un conveni de col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal de l’Urgell, per al seu funcionament. També forma part de la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic.

Pots trobar més informació al web de l’equipament.

Runa

COMPANYIA 104º
29 de juny | 21.00 hores
Plaça de les Escoles
del Tarròs

Demons

AIALA & ELTORNADO
+ Los Notas del Barrio
6 de juliol | 21.00 hores
Parc del Reguer
de Tornabous

Yoav i Ahmed

CLOWNDOSCOPIO TEATRE
20 de juliol | 19.30 hores
plataner monumental
de Tornabous

Sergi Estella

SERGI ESTELLA
27 de juliol | 21.00 hores
parc de les Escoles
de la Guàrdia d’Urgell